Ingyenes ivartalanítás!

  •   2015 Szeptember 14

Cikk neve Korszerű és biztonságos ivartalanítás. És mindezt ingyen a sepsiszentgyörgyi kóborkutya-menhely állatorvosi rendelőjében október 5. és 11. között.

Miért ajánlott az ivartalanítás?

Első meglátásra: nem járulsz hozzá az amúgyis csaknem kezelhetetlenné vált kutya- vagy macskapopuláció növeléséhez, és a kutya/cica egészségét is véded vele!

A felelőtlen szaporításnak tipikusan három kimenetele szokott lenni:

1. Nincs szükség több kiskutyára/kiscicára, így az ember rövid úton megszabadul tőluk (ne részletezzük).
2. Kedves, „irgalmas” ember létére nincs szíve kölyökállatot ölni - így ad nekik még egy „esélyt”: kidobja egy forgalmas útra, vagy a menhely kapujában hagyja őket. Majd a társadalom „gondoskodik” róluk - vagy egy autó, kérdés, melyik ér oda előbb. Életreményük alig van, és az sem túl vidám. Ők azok a kutyák, akik az élelmiszert árusító butikok előtt kunyiznak, vagy a „jó” embert követve (aki egy falat kaját dobott) próbálnak hozzá elszegődni, reménytelenül… meg a pincelakó cicák, akiknek jó, ha egy alomból egy kölyök megmarad, a többi éhen hal, vagy az autó alatt végzi, esetleg a (kóbor) kutyák végeznek velük.
3. Valóban felelősségteljes emberként próbál gondoskodni arról, hogy az új kiskutyák-cicák mindegyike jó gazdára találjon. Viszont minden embernek véges a baráti köre - így a legtöbb ingyen kutya rossz gazdához kerül, aki lehet, hogy rövid láncra köti, éhezteti vagy kidobja… hiszen nem fajkutya, és „úgysem került pénzbe”.
A 1059/2013 Törvény értelmében minden kutyát, aki nem fajkutya, ivartalanítani kellett volna 2015 január 1.-ig. Bár a törvény be nem tartását ez eddig még nem büntették, ez bármikor megtörténhet, a büntetések pedig hatalmasak (5.000 és 10.000 lej között).

Miért egészségesebb az ivartalanítás?

Statisztikailag már bebizonyított, hogy azokban az országokban, ahol magas az ivartalanítás aránya, ott a kutyák/macskák életkora is jóval magasabb. A kutyák/macskák esetében elég nagy az ivarszervi betegségek előfordulása, főleg időskorban: rák, piometria, stb. Ez, ha nem is vezet azonnal a kedvencünk halálához, hatalmas állatorvosi költségekkel jár, az állatot kínozza, a gazdát elszomorítja - pedig ivartalanítással nagy részük megelőzhető! Arról nem is beszélve, hogy az ivartalanított kutya vagy macska nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, nem teszi próbára az idegrendszerünket üvöltve - vonyítva - sírva - vernyákolva minden párzási időszakban, ha kandúr, nem hagyja névjegyét a lakás minden sarkában - és ami a legfontosabb: nem szökik el otthonról és nem kerül egy autó kerekei alá (vagy a kutyák fogai közé) mikor egy szép tavaszi napon az élete ideálja után rohan…

Milyen kockázatokkal jár az ivartalanítás?

Az ivartalanítás manapság meglehetősen biztonságos, kockázatmentes műtét - de ez is egy műtét, így komplikációk is felléphetnek. Az esetleges bajok megelőzésében kulcsfontosságú az állat elő- és utógondozása, főleg a nőstény állatok esetében, így a gazdik részére össze fogunk állítani egy teendői listát, amelynek betartására a gazda aláírással kötelezi magát (az állatot pihenni kell hagyni, zavarásmentes környezetet biztosítani, a sebet tisztán tartani, stb.) Ha ezek ellenére is előfordulnak komplikációk, abban az egy hetes periódusban, amíg a doktornő itt tartózkodik, az állatorvosi ellátás is ingyenes, ha viszont később van baj … hát ez annyira valószínűtlen, hogy fel merjük vállalni az esetleges állatorvosi költségeket.

Hogy jutok ki kutyámmal/cicámmal a menhelyre?

Tudjuk, hogy ez sokaknak gondot okozhat, így október 05.-11.-e között a TEGA jóvoltából az ivartalanító akció ideje alatt rendelkezésére áll a menhely autója, valamint az önkéntesek is besegítenek a fuvarozásban saját autóikkal. Bővebb tájékoztatás/programálás a 0723 642 356 vagy a 0740 132 573 telefonszámokon.

Ha fajtiszta kutyám van, miért ivartalanítanám?

Felelős, tudatos tenyésztőknek nyilván nem szól ez a felhívás. Viszont a közösségi és apróhirdetési oldalak tele vannak a 300 lejért (vagy még olcsóbban) kapható fajtszta kutyákkal. Ezek a kutyák számos esetben még törzskönyvvel sem rendelkeznek, nem is beszélve a fajtára jellemző szűrésekről - így sok esetben a gazdi minden pénzét állatorvosra költi - vagy rövid idő alatt túlad a kutyáján. A fajtiszta kutyákra is éppen úgy igaz, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek az ivartalanítás után, nem próbálnak megszökni szerelmi álmokat kergetve, így biztonságban tudhatjuk őket. És mi van, ha a kutyánknak sikerül mesalliance-ra lépnie valami kóbor lovaggal?! Hirdetjük a „fele Dobermann - fele Isten tudja” kutyákat a FB-n, hátha kell valakinek ingyen - és minden ilyen kutyával egy menhelyen tengődő kutyától vesszük el az esélyt ez jobb életre…
A tenyésztők szenvedélyből, egy kutya- vagy macskafajta iránti szeretetből tenyésztenek, és igyekeznek minél egészségesebb és szebb utódok létrehozására - ha nem tartozunk közéjük, inkább ivartalanítsunk.

Hogy is van ez az ingyenes ivartalanítás?

Az úgy van, hogy vannak elkötelezett emberek, szervezetek, akik ezt a kóborkutya-problémát gyökereiben, nem pedig gyilkolással szeretnék orvosolni. Nina Schöllhorn német állatorvos évek óta járja Európát - egy dubával, egy asszisztenssel - és bárhol, ahol igény van rá, és megszervezhető, megáll, és ivartalanít. Szünet nélkül, órákon és napokon keresztül. Ehhez nagy-nagy állatszeretet kell, és nagy-nagy tapasztalatot hoz magával…

A szervezet weblapján látható bemutatkozása:
"Óvatos, alárendelt természetükkel próbálnak a barátaink lenni. Végzetes számukra, milyen kiszolgáltatoattá tették őket az emberek az évezredek során. De ők újra meg újra megbocsájtanak nekünk. (…) Mi itt vagyunk értetek - most jobban, mint bármikor.” Nina Schöllhorn

Angolul vagy németül tudók részére itt van egy cikkje, amit a romániai kutyákról írt: http://www.tieraerztepool.de/report/en/slatina-juli-2015 (és a website amúgy tovább nézhető, sok képes beszámoló van a Romániai projektekről és nemcsak)

A kiemelt szöveg így szól:
"Az ember tehetetlennek és jelentéktelennek érzi magát látva azt a hatalmas számú kutyát, akik egy olyan életet élnek, amit nem érdemes élni, és folyamatosan veszélyeztetve érzik a túlélésüket. Lehetetlen mindannyiuk létét jobbá tenni” Nina Schöllhorn

Nálunk az a szerencsés helyzet állt elő, hogy - bár a kóborkutya-probléma messze nem olyan elvadult, mint az ország más részeiben (és nálunk nem ölnek kutyát!)- a TEGA vezetősége megértésének köszönhetően, aki a menhely állatorvosi rendelőjét, valamint az autóját is az akció rendelkezésére bocsájtotta, itt is sikerült megszervezni egy ingyenes ivartalanítási kampányt - mert szeretnénk egy nyomorgó kutyáktól mentes városban lakni - éljünk vele!

Hogy járulhatok hozzá az akció sikeréhez?
Először is, oszd meg! A „like” nem segít, azt az ismerőseid már nem látják. A világon semmit nem segít rajtunk 300 like, Bill Gates sem ad erre pénzt, bármit is olvastál…szóval a kampány népszerűsítésében mindenképp egy megosztással segíthetsz.
Továbbá: ha van olyan ismerősöd/szomszédod, akinek van kutyája, de még nem ivartalanította, megemlítheted az akciót.
Ha van olyan „ismerős” kutyád, akit néha látsz, néha megetetsz, tudod, merre csavarog, de amúgy alig él, nincs senkije... szólj nekünk! Elkapjuk a grabancát, és teszünk róla, hogy több ilyen utódot ne hozzon a világra!