Növekvőben a szelektív hulladékgyűjtés

  •   2015 Január 23

Cikk neve Pozitív tendenciát mutat a tavaly begyűjtött újrahasaznosítható hulladékok mennyisége Sepsiszentgyörgyön

Pozitív tendenciát mutat a tavaly begyűjtött újrahasaznosítható hulladékok mennyisége Sepsiszentgyörgyön, de így is a szelektív hulladékgyűjtés terén a megye lakossága jóval több értékesíthető hulladékot kell begyűjtsön ahhoz, hogy az európai úniós elvárásoknak megfeleljen. A statisztikában a lakossági mennyiségek mellett azon cégek adatai is kellene szerepeljenek akik egyenesen a felvásárlóhoz adják át az újrahasznosított anyagokat.Az elkövetkező öt év alatt, 2020—ig a vegyes háztartási hulladék fele, azaz ötven százaléka újrahasznosított mennyiség kell legyen.

Sepsiszentgyörgyön tavaly a TEGA R.T. 1653,5 tonna hulladékot értékesített, ennek közel kétharmada újrafeldolgozókhoz került, a maradék mennyiségű faaprítékot fűtőanyagként hasznosítottuk.Vidéken a teljes évi értékesített hulladékok mennyisége elérte a 223 tonnát, így tavaly 2,74 százalékos újrahasznosítás volt, ami közel 1 százalékkal kevesebb a  2013-as évhez képest. A megyeszékhelyen a vegyes hulladékok mennyisége elérte a 8017,3 tonnát, míg a vidékről származó 7908,9 tonnát.Ugyancsak tavaly a hulladéklerakóra 3269,6 tonna szennyvíziszapot és 12160,8 tonna takarásra használt földet és törmeléket raktak le. Idén sor kerül a sepsiszentgyörgyi szeméttelep bezárására is és megnyítják a lécfalvi új és korszerű  hulladéküzemet.

A hulladékudvarba összesen 1087 személy papírt, üveget, pillepalackot, stb. értékesített, így az egyénileg leadott hulladékok mennyisége tavaly 108 tonna volt, amiért összesen 29989 lejt írtunk jóvá a hulladékelszállítási számlák értékéből.Vidéken a hulladékgyűjtő karavánhoz 712 személy vitt többségében pillepalackot és üveget, amiért összesen 10383 lejt írtak jóvá a számlákból.  

Az idén folytatódik Sepsiszentgyörgyön a tömbháznegyedi hulladéklerakók felújítása. Legfontosabb szerepet a zárható gyűjtőpontok kapják, ezeknél teljes felújítást végzünk és  a körzeti lakrészeknek kulcsot biztosítunk, ahol ez a kivitelezés műszaki okok miatt nem lehetséges ott  földbe süllyesztett konténereket helyezünk el (az 1,1-es űrtartalmú konténereket helyett). Az ajtóról ajtóra (door to door) gyűjtőrendszer nagyon kevés helyen nyerte el a kisebb tömbházak lakóközösségének tetszését, ezért az idén ezek bővítését szüneteltejük.  

Március 15-től elkezdődik az Öko Sepsi Társulás tagtelepülésein a vidéki lomtalanítás. A háztartásokban feleslegessé vált tárgyak begyűjtésére a TEGA R.T. minden községben többnapos ott tartózkodással végzi az ingyenes szolgáltatást. Azokban a községekben ahol a polgármesteri hivatalok tárolóhelyet biztosítanak a begyűjtött hulladékoknak, a díjbeszedő ügynök segítségével folyamatosan végezzük.

  Az egyénileg értékesíthető szelektív hulladékok (papír, üveg, pillepalack és elektromos készülékek) mellett a háztartásokban összegyűlt használt bútorokat, használt ruhákat, textíliát és fémhulladékokat is begyűjtjük.

Sepsiszentgyörgyön a lomtalanítási szolgáltatást telefonos bejelentésre egész évben folyamatosan végezzük.Bővebb információkat a  0267-310123-as telefonszámon igényelhetnek.

Hozzászólások

Legyen ön az első aki megtisztel a véleményével!