În creștere gradul de reciclare

  •   2015 23 Ianuarie

Cikk neve S-a înregistrat o evoluție pozitivă în sensul creșterii cantităților de deșeuri reciclabile colectate în municipiul Sf. Gheorghe

S-a înregistrat o evoluție pozitivă în sensul creșterii cantităților de deșeuri  reciclabile colectate în municipiul Sf. Gheorghe, totuși mai este de lucru pentru a putea îndeplini cerințele stabilite de UE. În datele de statistică, pe lângă cantitățile colectate de la populație lipsesc cantitățile selective predate de către agenți economici, cantități care nu sunt raportate și ajung direct la reciclatori. În următorii 5 ani, până la anul 2020 - 50% din cantitatea deșeurilor menajere trebuie să fie deșeuri valorificabile.

Anul trecut SC TEGA S.A. a valorificat în total 1653,5 tone deșeuri selective, din care în medie două treimi a ajuns la reciclatori, iar deșeurile lemnoase s-a reutilizat ca combustibil la centrala termică. În mediu urban cantitatea totală a deșeurilor selective revalorificate a ajuns la 223 tone, astfel anul trecut procentul de revalorificare a fost de 2,74 %, cu 1% mai puțin față de anul 2013. În municipiul Sf. Gheorghe cantitatea totală a deșeurilor menajere colectate a fost de  8017,3 tone, iar în mediu rural 7908,9 tone. La depozitul de deșeuri s-a depus 3269,6 tone nămol și 12160,8 tone pământ, pietre și deșeuri din construcții. Anul acesta depozitul de deșeuri situat în municipiul Sf. Gheorghe va fi închis și se va deschide depozitul ecologic de deseuri situat la Leț .

La Centrul de colectare selectivă 1087 persoane a predat deșeuri selective din hârtie, PET, sticlă, etc.Cantitatea totală predată a fost de 108 tone, valoarea acestora a fost dedusă din facturile de salubrizare, în total 29989 lei.În urma organizării caravanei de colectare selectivă, în mediu rural 712 persoane a beneficiat de acest serviciu, în valoare totală de 10383 lei.  

Anul acesta va continua programul de reînnoire la punctele de colectare al deșeurilor în cartiere. La acele puncte de colectare la care din motive tehnice nu se pot realiza implementarea sistemului încuiat, se va amplasa containere semisubterane (în loc de containere cu capacitate de 1,1 mc) Din cauza interesului redus al locatarilor, anul acesta nu vom continua programul pentru implementarea sistemului colectare door to door.

Începând cu 15 martie în localitățile aparținătoare al Asociației Eco Sepsi vom începe programul de degajare al obiectelor casnice nefolosibile. Caravana de colectare va staționa mai multe zile în fiecare comună, astfel serviciul oferit de S.C TEGA S.A va fi  disponibil pentru fiecare utilizator.

În comunele la care autoritățile locale vor asigura locuri de depozitare pentru colectarea deșeurilor adunate de la gospodării, cu ajutorul agentului serviciului, colectarea se face pe tot parcursul anului. Se colectează deșeurile selective valorificabile (PET, sticlă, hârtie, deșeuri electrice și electronice) și obiectele de uz casnic nefolosite (mobile veche, haine purtate, metale, etc.)

În Sf. Gheorghe serviciul de colectare pentru obiectele de uz casnic nefolosite se efectuează cu solicitare telefonică pe tot parcursul anului. Informații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0267-310123.

Comentarii

Fiți primul care comentează!