Sterilizare gratuită

  •   2015 14 Septembrie

Cikk neve Sterilizare gratuită între 5-11 octombrie, la cabinetul veterinar al Adăpostului din Sfântu Gheorghe. Mai multe informaţii la tel. 0723-642-356 şi 0740-132-573.

De ce este recomandată sterilizarea?

La prima vedere: nu contribui la creșterea populației de câini și pisici și așa aproape imposibilă de gestionat, și pe lângă asta, protejezi și sănătatea câinelui/pisicii tale!
Înmulțirea iresponsabilă a animalelor are, în mod tipic, trei rezultate posibile:
1. Nu e nevoie de mai mulți cățeluși/pisoi, așa că omul scapă repede de ei (să nu intrăm în detalii).
2. Unii cu suflet ”milostiv” nu se îndură să omoare pui - așa că ”le mai dă o șansă”: îi aruncă pe un drum circulat, sau îi lasă la poarta adăpostului. Lasă că-i are societatea în grijă - sau o mașină, depinde care ajunge mai repede. Speranța lor de viață e aproape nulă, și nici aceea nu e prea veselă. Ei sunt câinii care cerșesc în fața tonetelor cu mâncare, sau urmăresc sute de metri un om ”bun” (care le-a aruncat un colț de pâine) încercând să se ”angajeze la el, fără prea multă speranță…sau pisicile din subsoluri cărora dintr-un rând de pui le rămâne cel mult unul - restul mor de foame, ajung sub roțile mașinilor, sau în dinții câinilor (vagabonzi).
3. Ca om responsabil, chiar încearcă să le găsească fiecărui cățeluș/pisoi un stăpân bun. Însă cercul de prieteni al fiecăruia este limitat, și necesitatea de câini/pisoi se saturează repede - așa că majoritatea câinilor donați ajung pe mâini rele, la stăpâni care poate îi leagă cu un lanț scurt, nu-i hrănesc, sau eventual îi și dau afară - că de, nu-i câine de rasă, și ”oricum n-a costat bani”
Potrivit Legii 1059/2013 toți câinii de rasă comună și metișii ar fi trebuit sterilizați până în 1 ianuarie 2015. Cu toate că până acum nerespectarea legii nu s-a pedepsit, asta se poate întâmpla oricând, iar amenzile sunt imense (între 5.000 și 10.000 de lei).

De ce este mai sănătoasă sterilizarea?

Statistic s-a dovedit deja că în acele țări unde procentul sterilizării animalelor de companie este mai mare, acolo și speranța de viață a câinilor/pisicilor este mult mai înaltă. În cazul câinilor și pisicilor, bolile aparatului genital sunt destul de frecvente, mai ales la o vârstă înaintată: cancer, piometie, etc. Acestea, chiar dacă nu conduc imediat la moartea animalului nostru de companie, implică costuri medicale imense - și animalul suferă, stăpânul e necăjit - însă cu sterilizarea majoritatea pot fi prevenite! Fără a vorbi de faptul că animalele de companie sterilizate sunt mai liniștite, mai echilibrate, nu ne toacă nervii chelălăind - urlând - scheunând de două ori pe an, în perioada de împerechere și, cel mai important: nu fuge de acasă și nu ajunge sub roțile mașinilor (sau în fălcile maidanezilor) într-o frumoasă zi de primăvară, gonind orbește după marea și unica iubire …

Ce riscuri implică sterilizarea?

În prezent, sterilizarea este deja o operație destul de simplă, lipsită de riscuri - dar totuși, vorbim de o operație, deci pot apărea complicații. În prevenția eventualelor probleme îngrijirea pre- și postoperatorie este esențială- astfel că vom întocmi pentru stăpâni o listă cu ce au de făcut, la respectarea căreia își iau angajamentul sub semnătură (animalul trebuie lăsat să se odihnească, îi trebuie asigurat un loc unde se poate recupera fără a fi deranjat de alte animale, zona operată trebuie păstrată curată, etc.) Dacă totuși apar complicații, în perioada de o săptămână, cât medicul este în Sf. Gheorghe, și tratamentul este gratuit - iar dacă se întâmplă ceva mai târziu…ce să spunem, e atât de puțin probabil, încât îndrăznim să ne asumăm eventualele costuri medicale.

Cum ajung cu câinele/pisica mea la adăpost?

Știm că pentru unii poate fi o problemă, așa că între 05-11 Octombrie, pe durata acțiunii de sterilizare, conducerea TEGA va pune la dispoziția acțiunii mașina adăpostului, la care se adaugă și voluntarii cu mașinile proprii. Mai multe informații/programări la numerele de telefon 0723 642 356 sau 0740 132 573.

Dacă am un câine de rasă, de ce l-aş steriliza?

Bineînțeles, acest anunț nu se referă la crescătorii responsabili. Însă paginile comunitare și de anunțuri sunt pline cu câini de rasă ce sunt vânduți cu 300 de lei, sau chiar mai ieftin. În majoritatea cazurilor, acești câni nu au pedigree, fără a vorbi de examenele specifice rasei. Așa că de multe ori, stăpânul își lasă toți banii la medicul veterinar - sau în scurt timp scapă de câine. Și în cazul câinilor de rasă este la fel de adevărat că aceștia devin mult mai echilibrați, mai liniștiți după sterilizare, nu încearcă să fugă de acasă după aventuri amoroase, așa că îi putem ști în siguranță. Și ce se întâmplă când cățelușa noastă a reușește totuși să încheie o mezalianță cu vreun cavaler rătăcitor? Umplem Internetul cu anunțuri de cățeluși ”jumătate Doberman - jumătate cine știe”, în speranța că îi va vrea cineva gratuit - și cu fiecare asemenea câine îi răpim șansa unui cățeluș din adăpost…
Adevărații crescători cresc câini din pasiune, din dragoste pentru o anumită rasă, și încearcă să aducă pe lume pui cât mai frumoși și mai sănătoși - dacă nu ne numărăm printre aceștia, mai bine sterilizăm.

Și cum vine cu sterilizarea asta gratuită?

Păi vine că există oameni și organizații dedicate care încearcă să trateze această problemă a câinilor comunitari prin prevenție, și nu prin genocid. Medicul veterinar Nina Schöllhorn este unul dintre cei 6 medici ai asociației Tieraerztepool care cutreieră Europa de ani de zile, cu o dubiță și o asistentă - și oriunde, unde este necesar, și poate fi organizat, se oprește, și sterilizează animale. Fără pauză, ore și zile la rând. Pentru a face asta e nevoie de multă dedicație, și se câștigă multă experiență…
Pentru vorbitorii de limbă engleză, aici se poate accesa un articol scris despre câinii din România: http://www.tieraerztepool.de/report/en/slatina-juli-2015 (dealtfel pagina merită răsfoită în continuare, conține multe relatări, fotografii despre proiectele din România, și nu numai)

Textul accentuat sună așa:
"Omul se simte neputincios și copleșit văzând numărul câinilor care trăiesc o viață ce nu merită trăită, știindu-și mereu viața în pericol. Nu le poți îmbunătăți viața tuturor, e imposibil.” Nina Schöllhorn
Iar prezentarea ei de pe pagina asociației:
"Prin natura lor atentă, submisivă, încearcă să se împrietenească cu noi. E fatal, cât de dependenți i-au făcut oamenii să devină, în toți acești ani. Ne iartă mereu, în mod repetat. E rușinos, cum sunt tratați, și ce trebuie să îndure. Noi suntem aici să vă ajutăm - acum mai mult ca niciodată!” Nina Schöllhorn
Noi, cu toate că aici problema câinilor comunitari nu este nici de departe la fel de tragică și de disperată ca în alte părți ale țării, am avut noroc cu faptul că - datorită înțelegerii și cooperării conducerii TEGA, care a pus la dispoziția acțiunii atât cabinetul veterinar, cât și mașina adăpostului, am reușit să organizăm și aici o campanie de sterilizări gratuite - pentru că am dori să trăim într-un oraș fără câini necăjiți, numai cu câini fericiți - să profităm de această oportunitate!

Cum pot contribui la reușita acțiunii?

În primul rând, dă ”SHARE”! „LIKE”-urile nu ajută, prietenii tăi nici nu le mai văd. 300 de like-uri nu ne ajută cu absolut nimic, nici Bill Gates nu ne dă pe ele bani, orice ai fi citit - așa că în orice caz, la promovarea campaniei ne poți ajuta prin distribuirea anunțului.
Mai departe: dacă ai prieteni/cunoștințe/vecini care au câini, sau pisici, dar încă nu le-au sterilizat, le poți vorbi de această acțiune. Și le spui de argumente. Și că ar trebui.
Dacă ai vreun prieten patruped pe care uneori îl vezi, uneori îi dai de mâncare, știi cam pe unde își pierde zilele - dar trăiește de pe-o zi pe alta, nu are pe nimeni…anunță-ne! Prindem blănoșenia, și avem grijă să nu mai aducă alți urmași la fel de nenorocoși pe lume!