Téli takarítás

Eredmények a téli takarítási munkálatokról

A téli takarítást és csúszásmentesítést Sepsiszentgyörgyön négy homokszóró, két folyékony kálcium-klorid szóró, nyolc hóeke és nyolc járdaseprő segítségével végzi a köztisztasági operációs részleg. Havazáskor 60 fős alkalmazottból álló csapat mozgósításával takarítják a havat a város utcáiról és a kijelölt járdarészekről. Tekintettel arra, hogy az idei tél tartósabb havazásokkal és hideggel érkezett, ezért a felhasznált szóróanyagokból is nagyobb mennyiség fogyott. A hótalanítási munkálatok során, ezen a télen összesen 1350 tonna szilárd csúszásgátló anyagot és 300 tonna folyékony CaCl oldatot használtunk fel. Az utóbbi  télen több mint 57 napon volt mínusz hőmérséklet, emiatt csaknem kétszer annyiszor, vagyis 40 alkalommal kellett mozgósítani a rohamcsapatot, mint  az előző télen, amikor csak 21 alkalommal volt szükség síkosságmentesítésre. A havas járdafelületek megtakarítása gépi és kézi erővel történt, a kézi munkaerővel takarított részek 30.985 négyzetmétert, a géppel megtisztítottak pedig 49.482  négyzetmétert tesznek ki.

          A tartós havazás nagyon sok tennivalót igényelt nemcsak a TEGA R.T. köztisztasági részleg dolgozói részéről hanem a városlakók, cégek és intézmények részéről is. A nagy mennyiségű hó és a jeges járdarészek megfelelő takarítását a tulajdonukban vagy használatukban lévő ingatlanok tulajdonosainak  kell elvégezni. A jeges, havas felületek olvasztására 2016 november és 2017 február közötti időszakban a sepsiszentgyörgyi lakosság, jogi  intézmények és más szerveztek közel 3000 kg síkosságmentesítő granulátumot (77% -os CaCl) vásároltak a szolgáltatótól. A  csúszásgátló anyagot 3 kg-os kiszerelésben az Ág utcai pénztárban, vagy 25 kg-os zsákokban a köztisztasági részlegen, Energia utca 2. sz alatt 3,50 lej/kg áron lehetett beszerezni.

Tekintettel arra, hogy Sepsiszentgyörgyön vannak olyan mellékutcák és utcarészek ahol a nagyobb hóeke nem tudja kellőképpen végezni a hóeltakarítási munkálatokat, ezek megtakarítását az útviszonyok és a munkaterület  miatt csakis napközben és a hóvastagság függvényében végeztük.

 

 

 

 


 

        

 

Csatolmányok