Tudatosító kampányra készülnek

2021. június 15., 13:36

Június 21-től szelektív hulladékgyűjtési kampányt indít Sepsiszentgyörgyön a TEGA, az ADI SMID hulladékmenedzsmenti társulás, az ECO Bihor hulladékfeldolgozó és a Felelősségátvállalási Szervezetek (OTR-ék).

„Általánosan jónak mondhatók Sepsiszentgyörgyön a szelektív gyűjtési eredmények, ugyanakkor az is igaz, hogy egyes helyszíneken például a szelektív, illetve biológiailag lebomló hulladék gyűjtése hagy kívánnivalót maga után. Az emberek hozzáállása személyfüggő: van, aki tiszteletben tartja, van, aki nem. A tömbházak esetében nagyobb a kilengés, több a nem megfelelően gyűjtött hulladék. Az EU-s előírásoknak próbálunk megfelelni, amihez képest több évtizedes lemaradással indultunk: ami ott működött, itt is kell működjön. Úgy gondolom, hogy következetességgel, rendszeresen szervezett tudatosító kampányokkal igenis lehet eredményeket elérni” – közölte Máthé László, a TEGA Rt. vezetője.

A tudatosító kampány keretében a városban napi 5 gyűjtőpont környékén tevékenykednek majd önkéntesek, akik szórólapokkal, magyarázatokkal szolgálnak majd a helyes gyűjtéshez.

A tervek szerint azok, akik helyesen válogattak, jutalomban is részesülhetnek: „Jelzés értékkel, a Sepsiszentgyörgyről gyűjtött lebomló hulladékból készített virágfölddel mutatjuk meg a szelektív gyűjtés kézzel fogható eredményét. Úgy gondoljuk, hogy ilyen módon mindenki számára érthetőbb lesz a szelektálással járó plusz odafigyelés értelme” – mutatott rá az igazgató.