Lesz külön zsák az üvegnek

2020. július 14., 23:28

Augusztus elejétől, magánházaktól két zsákban szállítja a TEGA Rt. a szelektív hulladékot: ezzel a lépéssel egy újabb EU-s normát ültetnek gyakorlatba.

Az Európai Unió legtöbb államában, illetve a tömbházaknál is külön gyűjtik az üveget és a többi szelektív hulladékot. Az eljárásnak több oka is van, hiszen a szelektív hulladékokat kézzel válogatják a lécfalvi üzemben, a törött üveg pedig egyértelműen veszélyforrás lehet. (A jelenleg hatályos szabályzat szerint a síküveg nem minősül újrahasznosítható anyagnak.)

A másik ok, amiért az üvegből készült tárgyak számára külön zsákot vezetnek be, a lakók visszajelzése: „Sok magánházban lakó ügyfelünk jelezte, hogy az eddig használt szelektíves zsákjaink nem bírják el jelentősebb mennyiségű üveg súlyát, ami így is van. Úgy gondoljuk, hogy ha jelentős számú ügyfél jelez valamit, az nem véletlen, így egy újabb, sokkal erősebb és egyben kisebb méretű zsákot is adunk. Feliratozzuk is, hogy legyen könnyű megkülönböztetni a fém, papír, illetve műanyag hulladékok számára fenntartott zsáktól. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan még egyet lépünk ez EU normák felé, de leginkább az emberek visszajelzése és a hulladékfeldolgozó irányából érkezett reakciók miatt döntöttünk így. Nyilván ez is újdonság, amit meg kell szokni, de Kovászna megyében az emberek elég könnyedén alkalmazkodtak eddig is egy-egy újabb szabályhoz, optimisták vagyunk most is” – fogalmazott Máthé László, a TEGA vezetője.

Az üveget a többi szelektív hulladékkal egy napon szállítják majd, ugyanakkor fontos, hogy ezek a zsákok legyenek minél inkább teli. Az új típusú zsákok osztása július 20-tól kezdődik.