Sepsiszentgyörgyön mindenki külön gyűjthet biológiailag lebomló hulladékot

2020. október 19., 17:07

A biológiai eredetű hulladékok külön kategóriában történő gyűjtése nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem Európai Unió szintjén, így Romániában is kötelező. Sepsiszentgyörgyön október második felétől a város minden pontján lehetséges lesz a lebomló hulladékot külön gyűjteni. (Fontos tudni, hogy az EU-s irányelvek szerint vidéken ezt mindenki saját háza táján, komposztálással köteles megoldani, így ott nem vezetnek be külön gyűjtést az ilyen anyagok számára.)

„Jövő hét közepéig befejezzük Sepsiszentgyörgyön a bio hulladék számára elkülönített veder osztását. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben lehet, segítünk az embereknek, ezért adunk egy külön vedret minden háztartásnak. Nem kötelező azt használni, lehet mást is természetesen, ezt segítségnek szántuk, mert nem fér bele mindenkinek, hogy vegyen most egy külön vedret erre a célra.” – fogalmazott Máthé László igazgató. Miközben korábban többen is jelezték, hogy a tömbházak lakói nem figyelnek kellőképp arra, hogy lebomló anyagoknak szánt kukába csak bio kerüljön, Máthé László optimista: „Az első pillanatokban, amikor a szelektív gyűjtést elkezdtük, szintén felmerültek ilyen gondok. Időbe került, hogy a szelektív anyag ennyire tiszta legyen, úgy gondolom, hogy most is hasonló a helyzet, de az emberek jól reagálnak rá. Az állomás környékén például további gyűjtőedényeket kellett elhelyezzünk, olyan hamar megtelt. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a TEGA feladata is, hogy elmagyarázza, miért fontos odafigyelni ezekre a dolgokra, mindenképp tervezünk informáló kampányt, amely keretében konkrétan elmagyarázzuk a lakóknak, hogy mire kell figyelni, ha esetleg tévedtek, akkor mi a helyes eljárás.”

Arról, hogy a bio hulladék gyűjtése mennyire fontos mi sem tanúskodik jobban, mint az, hogy Sepsiszentgyörgyön a TEGA a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesülettel, az ADI SIMD támogatásával 3200 háztartásnak adott át éppen a helyi zöld hulladékból készített virágföldet.

A cég illetékesei felhívják azok figyelmét, akik sepsiszentgyörgyi magánházban laknak és nem tartózkodtak otthon abban az időpontban, amikor a virágföldet osztották, hogy átvehetik a TEGA hulladékudvarában, az Energia utca 2. szám alatt, hétköznaponként reggel 8 és este 20 óra közt.

Azok a tömbházlakók, akik a bio hulladéknak szánt vedret nem tudták átvenni, megtehetik ezt a TEGA Ág utcai (azaz piaci) székhelyén, hétköznaponként 15 óráig.

Fotógaléria