Bevált az ökosziget

2021. november 23., 19:13

Szakmai nyelven csak ökoszigetnek hívják az első okoskonténert, amelyet a TEGA Rt. és Sepsiszentgyörgy önkormányzata helyeztek el a Váradi József iskola szomszédságában.

Máthé László, a TEGA Rt. igazgatója elmondta: „Pilótaprogramként kezeltük ezt az okoskonténert, azt szerettük volna megtudni, hogy megkönnyíti vagy megnehezíti a lakók életét. Minden Európai Uniós országhoz hasonlóan Romániában is át fogunk térni a hulladék mennyiségének mérésére, illetve a szemeteléshez mért számlázásra. Ez leghamarabb Sepsiszentgyörgyön fog megvalósulni, de ez még távolabbi projekt. Az okostelefon, okostévé mintájára a fejlesztési irány az okos város, amelynek része az okos hulladékgyűjtés is. Ez gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minden kuka tudja, hogy milyen mennyiségű szemét került bele, milyen típusú volt az, mikor dobták el és melyik ügyfél volt az, aki használta a kukát. Aki kevesebbet szemetel, kevesebbet fizet majd – aki többet, az nyilván arányosan kapja a számlát is.”

Két hónap működés után, a TEGA Rt. pontos statisztikát tud az adott zónáról: 65 család, összesen 185 alkalommal dobott el szelektív hulladékot, 207 zsákot felhasználva. Ebből a mennyiségből 29 üveg, 65 papír és karton, 113 műanyag és fémhulladékos zsák volt (az utóbbi túlnyomó többségében PET palack). A 65 ügyfélből összesen 2 felhasználó dobott be vegyes hulladékot szelektív helyett – az ökoszigetben jelenleg ugyanis csak szelektív gyűjtés zajlik. Ők első lépésként figyelmeztetést kapnak, ha a későbbiekben sem tartják be a többi 63 családhoz hasonlóan a szelektív gyűjtési előírásokat, akkor felárat kell majd fizetniük.

„A legtöbb ember érti a szelektív gyűjtés fontosságát, be is tartják azt. A magánházak esetében videófelvételünk van arról, hogy ki, hogyan gyűjt. Ritkán akad gond, az is inkább a nagy mennyiségben gyűlő falevelekkel vagy egy-két olyan hulladékkal, mint a polisztirén, amiről nem tudja az ügyfél pontosan, hogy az nem szelektív. A tömbházak esetében azonban nem volt ennyire egyértelmű a dolog. Meggyőződésem, hogy sokszor egy egyszerű magyarázattal lehet tisztázni a félreértéseket. Az okoskonténert személyre szabott zsák nyitja: minden előfizető saját QR kódot kap, így lehet tudni, hogy ki gyűjtött helytelenül. Ezt a gondot is kiküszöböli az ökosziget, de egy másikat is, amely tudjuk, hogy kimondottan zavarja a lakókat: a guberálás jelenségét. Ilyen esetünk egyetlenegy sem volt. Hogy a továbbiakban ilyen gyűjtő lesz-e a város minden pontján, az azon múlik, hogy az önkormányzat pályázata sikeres lesz-e, hiszen ezt a befektetést Európai Uniós alapokból szándékoznak lebonyolítani. Erről majd akkor lesz értelme beszélni, amikor a pályázat sorsa eldőlt, minden esetre hulladékgyűjtési szempontból, méltányossági szempontból és a guberálás jelenségének teljes kiküszöbölése szempontjából azt kell mondanom, hogy bevált ez a projekt, kíváncsian várjuk a folytatását” – összegezte Máthé László igazgató.