Cadavrele de animale nu sunt deșeuri selective!

2 septembrie 2021, 19:12

Mai multe cadavre de animale au fost găsite în ultima perioadă în linia de sortare de la Leț, sacii în cauză provenind din localități rurale din județ.

„Trebuie să spun că majoritatea oamenilor înțeleg conceptul de deșeuri selective, sacii conțin plastic, hârtie, carton, metal și sticlă. Acest lucru este valabil pentru majoritatea cazurilor, dar în ultima vreme oamenii care lucrează la stația de sortare din Leț s-au plâns de lucruri foarte nepotrivite, de la pui morți, șobolani și carcase de pisici”, a declarat directorul TEGA S.A., Máthé László.

După cum se știe, TEGA S.A. transportă deșeurile selective la stația de sortare din satul Leț: deșeurile mixte ajung acolo (sunt depozitate într-o zonă îngrădită unde durează mult timp să se descompună), materialele biodegradabile din orașe sunt pregătite pentru compostare, în timp ce deșeurile selective sunt sortate de oameni pe benzi transportoare în mai multe categorii (de ex. sticlele PET în funcție de culoare: verde, alb, maro, material transparent – similar pentru sticlă și hârtie).

„Problema aruncării cadavrelor de animale în deșeurile selective este că acesta ajunge pe banda transportoare unde totul trece prin mâinile oamenilor. Oamenii ar trebui să se gândească ce ar spune dacă o carcasă aflată în descompunere de câteva zile ar fi pusă pe biroul lor: oamenii care lucrează în această stație de sortare fac o muncă grea și ar trebui tratați măcar cu un minim de respect”, a mai declarat directorul Máthé László.

TEGA S.A. reiterează faptul că locuitorii din casele particulare au un sac separat cu etichetă verde pentru sticle și borcane – acestea sunt pungi reutilizabile, mult mai durabile decât pungile cu etichetă albastră pentru alte tipuri de deșeuri: compania publică de gestionare a deșeurilor le cere clienților săi să colecteze sticlele în sacii cu etichetă verde și să arunce restul materialelor sortate în sacii cu etichetă albastră.