Pozitívan viszonyulnak a BIO hulladék gyűjtéséhez

2021. január 13., 10:48

„Január elsejétől lépett érvénybe az a jogszabály, amely kötelezővé teszi a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtését. Ezt a TEGA Rt. már korábban előkészítette, nem akartuk, hogy hideg zuhanyként érje az embereket, mint sok helyen, ahol egyik pillanatról a másikra kellett átállni” – értékelt Máthé László, a TEGA Rt. vezetője.

A TEGA Rt. már 2019-ben elkezdte a biológiailag lebomló hulladékok szelektálását: első fázisban a sepsiszentgyörgyi magánházak lakói kaptak külön 140 literes konténert a zöld hulladékok számára. A 3200 kuka kiosztása sikeresnek bizonyult, a visszajelzések pozitívak voltak. A következő fázis már a tömbházakat érintette, itt 2019-2020 periódusban lépcsőzetesen vezette be a TEGA Rt. a zöld hulladékok gyűjtését, összesen 15.100 kisebb, a lebomló hulladékok tárolását szolgáló vedrek kiosztásával, illetve mindegyik gyűjtőponton elhelyeztek legalább egy piros, BIO címkével ellátott nagyobb méretű kukát.

A tömbházak esetében Máthé László szerint a gyűjtés tűrhetően működik – még ha nem is annyira, mint a magánházak esetében. A vegyes, netalán egyéb újrahasznosítható anyagok jelenléte a lebomló hulladékban azért jelent gondot, mert egy egész teherautónyi szállítmányt el tud rontani: ha sok a műanyag benne, akkor a lécfalvi válogatóban átminősítik vegyes hulladéknak, amelyet már nem hasznosítanak. A TEGA Rt. arra kéri a lakókat, hogy ne dobjanak műanyagot a BIO hulladékba: ha zacskóban viszik a kukákhoz a növényi, illetve élelmiszerhulladékokat, azokat ürítsék direkt a piros címkés kukába, a zacskót pedig dobják a vegyes hulladékba (a szennyezett zacskó nem hasznosítható újra).

A lebomló hulladékok szelektív gyűjtése egyelőre csak Sepsiszentgyörgyön működik, Barót város önkormányzatával zajlik a tárgyalás ez ügyben, hiszen a törvény minden várost kötelez – fogalmazott Máthé László. Az igazgató elmondta: a jogszabály azt is jelzi, hogy csak a városokban kötelező a biológiailag lebomló hulladék szelektív szállítása: a nem város besorolású települések esetében (például Kilyén és Szotyor) házi komposztálást írnak elő.

Az igazgató elmondta: bár az országban arra is van példa, hogy az egy személyre jutó hulladékszállítási költségek a 300 lejt is meghaladják, a TEGA Rt. nem emelt árakat, sőt, a továbbiakban is lehetővé teszik, hogy 5% illetve 10% kedvezményt kapjanak azok, akik előre fizetnek félév vagy egész éves periódusra.

Külön fejezet a biológiai hulladékok közt a karácsonyfák helyzete: a TEGA Rt. arra kéri a városlakókat, hogy a gyűjtőpontokhoz helyezzék el a fenyőket. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint január közepén rakják ki a legtöbb elszáradt karácsonyfát, jelenleg megközelítőleg 100 köbméter gyűlt össze – ezeket ledarált formában fűtőanyagként hasznosítják a továbbiakban.

Fotógaléria