Atitudine pozitivă a locuitorilor față de colectarea deșeurilor biodegradabile

13 ianuarie 2021, 10:48

„Legislația care face obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Acest lucru a fost implementat deja de TEGA SA, pentru că nu am vrut să afecteze oamenii ca un duș rece, așa cum în multe alte locuri lucrurile s-au schimbat de la un moment la altul”, a spus directorul TEGA, Máthé László.

TEGA SA a început colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile încă din 2019: în prima fază, locuitorii caselor particulare din Sfântu Gheorghe au primit un recipient separat de 140 de litri pentru deșeuri verzi. Alocarea celor 3.200 de recipiente a fost o acțiune reușită, iar feedback-ul a fost unul pozitiv. Următoarea etapă a afectat blocurile de locuințe, unde TEGA a introdus treptat colectarea deșeurilor bio în perioada 2019-2020, alocând un total de 15.100 de găleți mai mici pentru colectarea deșeurilor biodegradabile și cel puțin un container pentru deșeuri bio la fiecare punct de colectare.

În cazul blocurilor, potrivit lui Máthé László, colectarea funcționează în mod acceptabil, chiar dacă nu la fel de mult ca în cazul caselor particulare. Prezența altor materiale reciclabile în deșeurile biodegradabile este însă o problemă, deoarece poate strica o încărcătură întreagă: dacă există mult material plastic, la uzina de la Leţ deșeul este reclasificat ca deșeu mixt, și astfel nu mai este utilizabil. TEGA îi roagă pe locuitori să nu mai arunce plasticul în deșeurile BIO: dacă deșeurile de plante sau alimente sunt duse la container într-o pungă, aceasta trebuie golită direct în containerul pentru deșeuri bio, iar punga trebuie aruncată în deșeurile mixte (punga contaminată nu poate fi reciclată).

„Deocamdată, colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile funcționează numai în Sfântu Gheorghe, iar problema este discutată cu autoritățile locale din Baraolt, deoarece legea este obligatorie pentru toate orașele” – a mai spus Máthé László. Conform directorului TEGA, legislația indică, de asemenea, că transportul selectiv al deșeurilor biodegradabile este obligatoriu numai în orașe: localitățile care nu sunt clasificate în mediul urban (inclusiv Chilieni și Coșeni) necesită compostare la domiciliu.

Conducerea TEGA SA mai spune că, deși există exemple în țară unde costul transportului de deșeuri este mai mare de 300 de lei pe persoană, TEGA SA nu a majorat prețurile și, de fapt, va permite în continuare acordarea unor reduceri de 5%, respectiv 10% în cazul în care taxa este plătită în avans pentru o perioadă de jumătate de an sau un an întreg.

Un capitol separat despre deșeurile bio este situația pomilor de Crăciun: TEGA SA le cere locuitorilor orașului să plaseze pomii în punctele de colectare. Experiența din ultimii ani a arătat că majoritatea pomilor de Crăciun uscați sunt colectați la mijlocul lunii ianuarie, cu o cantitate de aproximativ 100 de metri cubi colectați până în prezent – care vor fi folosiți drept combustibil sub formă mărunțită.

Galerie foto