Illegálisan leürített szeméthalmot számoltak fel

2021. február 10., 12:21

Lakossági bejelentés nyomán bukkantak rá a TEGA munkatársai arra a méretes szeméthalomra, amelyet hivatalosan nem azonosított személyek ürítettek le az Olt partján.

„Nem értjük, mi a magyarázata annak a jelenségnek, hogy úgy magánházak lakói, mint cégek megfizetnek embereket azért, hogy szekérrel vagy bármi mással elhordják az általuk termelt szemetet, amit valahol kiöntenek. Az illegális lerakást külön büntetik, ugyanakkor butaság, mert az illető magánszemélynek vagy cégnek nagyon nagy eséllyel van szerződése a hulladékszállításra. Ha már fizet érte, akkor nem értjük, hogy miért nem veszi igénybe a szolgáltatást. Arról nem beszélve, hogy ilyen esetben a büntetés összegéből évekig fizethetné a hulladékszállítást, még akkor is, ha éppen nagyobb mennyiségű hulladékról van szó. Ebben az esetben is találtunk olyan jeleket, amelyekből kiderül, hogy kitől származik a hulladék: a Környezetvédelmi Őrség jó eséllyel nagy bírságot szab ki majd az elkövetőre” – fogalmazott Máthé László a TEGA Rt. Vezetője.

Az igazgató elmondta: ilyen esetben az a személy is büntethető, aki a szállítást végezte, de az is, akitől elszállították, a jelek egy sepsiszentgyörgyi autószerelő műhely irányába mutatnak.

A TEGA munkatársai az Oltmező utca melletti partszakasz egyik nehezen megközelíthető részéről, összesen három m³ illegálisan lerakott hulladékot szedtek össze, amelyek jelentős része újrahasznosítható anyag: üdítős PET palackok, különböző autóalkatrészes dobozok, használt légszűrők és egyéb hulladékok kerültek elő, nagyobb mennyiségben.

A TEGA nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy az illegális hulladéklerakás miatt kiszabható csillagászati büntetés helyett érdemes a cég segítségét kérni a hulladékok elszállítására, mert sok, az átlagember számára is megfizethető megoldás létezik. Információkat a 0267 310 123-as telefonszámon lehet igényelni.

Fotógaléria