Külön gyűjtjük az sütőolajat

2021. április 29., 13:29

Országos szinten elsőként Sepsiszentgyörgyön gyűjtenek majdnem minden tömbház körül sütőolajat május közepétől. Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a TEGA illetve a Gastrofilter Kft. között létrejött partnerség eredményeként a város zárt gyűjtőpontjainál újabb kukát helyeznek el: a kék fedelű, sárga konténerek úgy vannak kialakítva, hogy PET palackokat lehessen beléjük dobni.

Máthé László, a TEGA Rt. vezetője elmondta: „Eddig is volt pár helyen olajgyűjtésre lehetőség, azonban az a tapasztalat, hogy ezek nem bizonyultak elég kényelmesnek: az igazság az, hogy nem mindig egyszerű az olajat nagyobb távra elvinni. Több olyan jelzés is érkezett a lakoság részéről, hogy szeretnék, ha lehetséges lenne a közelebbi gyűjtés, ezért is támogattuk a kezdeményezést.” Érdemes megjegyezni, hogy 1 liter olaj majdnem 100 liter ivóvizet szennyez be - az égett sütőolaj karcinogén, azaz rákkeltő hatású, így nem jó ha bekerül a szennyvízhálózatba.

A TEGA arra kéri azokat, akik összegyűjtik a fölöslegessé vált sütőolajat, hogy azt PET palackban dobják be a sárga konténerekbe - ahova nem kerülhet más hulladék (ilyen esetben ugyanis kézzel kell majd kiválogatni azt).

A Gastrofilter részéről Bardóczi Lóránt hangsúlyozta, hogy kizárólagosan használt étolajat gyűjtenek, tehát a járművek fáradtolaja nem kerülhet ezekbe a konténerekébe. A sütőolaj gyűjtése azért is fontos, mert az ország szerte begyűjtött mennyiség 3-5%-a érkezik a lakosságtól, ami egyben azt is jelenti, hogy jelentős mennyiségű olaj kerül nem megfelelő helyre. Az így gyűjtött terméket a legmodernebb technológiával hasznosítják újra, így biodiesel azaz természetes eredetű gázolaj lehet belőle.