Parteneriat pentru colectarea separată a uleiului folosit la gătit

29 aprilie 2021, 13:29

În premieră națională, de la mijlocul lunii mai uleiul folosit la gătit va fi colectat în apropierea fiecărei scări de bloc din Sfântu Gheorghe. Ca rezultat al parteneriatului dintre Primăria Sfântu Gheorghe, TEGA S.A. și Gastrofilter S.R.L., o cutie specială va fi amplasată în punctele închise de colectare a deșeurilor din oraș: recipientele galbene cu capac albastru sunt proiectate astfel încât sticlele PET să poată fi aruncate în ele.

„Au existat mai multe solicitări din partea locuitorilor care și-au dorit să aibă mai aproape această posibilitate de a depune uleiul folosit, motiv pentru care am susținut inițiativa”, spune directorul TEGA SA., Máthé László.

Bine de știut! Un singur litru de ulei contaminează aproape 100 de litri de apă potabilă, iar uleiul ars prin prăjire este cancerigen, motiv pentru care nu este bine dacă ajunge în sistemul de canalizare. TEGA S.A. le solicită celor care colectează uleiul gătit să-l arunce în sticle de PET în recipientele galbene – unde nu pot ajunge alte deșeuri (caz în care vor trebui să fie sortate manual).

Reprezentantul Gastrofilter, Bardóczi Lóránt, a subliniat că se colectează exclusiv ulei de gătit folosit, astfel încât uleiul uzat de la vehicule să nu ajungă în aceste containere. Colectarea uleiului de gătit este, de asemenea, importantă, deoarece doar 3-5% din cantitatea colectată în întreaga țară provine de la populație, ceea ce înseamnă că o cantitate semnificativă de ulei merge în locul greșit. Produsul colectat în acest mod este reciclat cu cea mai recentă tehnologie, deci poate deveni biodiesel, adică motorină de origine naturală.