Véget ért a szelektív gyűjtési akció

2021. október 21., 13:27

„Hagyományosnak mondható, hogy évente két alkalommal is gyűjtünk lomot, üveget, elektronikai hulladékot azokról a helyszínekről, ahol mi szolgáltatunk: az eredményeket nem tudjuk előre megsaccolni, azonban a mennyiség mindig azt mutatja, hogy erre van szükség” – fogalmazott Máthé László a TEGA Rt. vezetője.

Októberben ért véget a 2021-es év második hulladékgyűjtési akciója, amelynek keretében szinte egész Kovászna megyében két alkalommal szállította a TEGA Rt. a fölöslegessé vált holmikat. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta: „Rengeteg lom van az embereknél összegyűlve, amit mi tudunk a legjobban tanúsítani. Az elmúlt hetek során Sepsiszentgyörgy különböző hulladékgyűjtői mellől megközelítőleg egy kamionra való használhatatlanná vált bútort, meg egyéb, valahonnan kidobott hulladékot szállítottunk el. Mindezt úgy, hogy közben a bútorokat ingyenesen elvisszük a városból is, csak egyeztetni kell a 0267310123 számon. Nem mondom, hogy minden lom rossz helyen kötne ki, ha nem gyűjtjük össze, de idén 288 tonnát adtak le az emberek, ami tekintélyes mennyiség.”

A TEGA Rt. vezetője arra is rámutatott, hogy a 2021-es második gyűjtőakció keretében 226 852 kg üveg gyűlt össze, szemben a tavalyi hasonló periódushoz, amelyben 134 474 kg-ot adtak le. Az elektronikai hulladékok mennyisége a második félévben csökkent a 2020-as értékekhez képest: ezúttal 61 105 kg gyűlt be a korábbi 66 170-hez képest. A teljes évre vetített értékek terén is javult az üveggyűjtés: 2021-ben 480 185 kg-ra nőtt az érték a korábbi 319 750 kg-ról, az elektronikai hulladékok esetében viszont jelentős csökkenés következett be: 2020-ban 221 934 kg-ról, 2021-re 130 986-ra csökkent a begyűjtött mennyiség.

„A sört üvegért akció jól működik, illetve az emberek tetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy az elektronikai hulladékok esetében pedig a leadott tárgyak értékét leütjük a hulladékszállítási számlából. Úgy gondoljuk, hogy a roncsprogram háztartási elektronikai cikkekre történő kiterjesztése is hatással van az idei eredményekre. A begyűjtött mennyiség mindenképpen nagy, annyira, hogy nem is ritkán voltak helyek, ahol a tervezettnél későbben tudtuk befejezni a feladatot, ezért fontolóra vesszük kettő helyett három gyűjtőakció szervezésesét 2022-re. Egyelőre ez persze terv, lássuk, hogy alakul az év a továbbiakban” – szögezte le Máthé László igazgató.