Takarítanak a közös temetőben

2021. november 12., 9:47

November 15-től, hétfőtől kezdődően a TEGA Rt. takarítást végez a sepsiszentgyörgyi közös temetőben – amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi.

„Elsősorban az elégett gyertyákat, sírokon hagyott műanyag és üveghulladékot áll szándékunkban összeszedni. A temetőgondnoksághoz tartozik, hogy folyamatosan igyekszünk rendet tartani a sírok közt, mert normálisnak tartjuk, hogy mindenkinek legyen lehetősége rendezett körülmények közt emlékezni hozzátartozóira” – fogalmazott Máthé László igazgató.

Bár nem jellemző, de a tavaly érkezett olyan panasz, hogy az egyik sírról olyan gyertyát távolítottak el a munkások, amely nem volt csonkig égve, amit az elhunyt hozzátartozója jelzett is a TEGA Rt. irányába. Éppen ezért a köztisztasági cég arra kéri a szeretteik sírját gondozó polgárokat, hogy inkább a kérdéses dátum után rendezzék az emlékhelyeket, hiszen a munkás nem tudhatja, hogy a gyertyát pár héttel, vagy pár napja helyezték el a sírra. „Nyilván ha jól látható, hogy a gyertya, mécses friss, akkor az a helyén marad, nem akarjuk eltávolítani. Én azt javaslom azoknak, akik valamilyen problémát észlelnek, nem csak ebben a periódusban, hanem az év során bármikor, hogy jelezzenek: lehet a temetőgondnokságnál, de lehet írni nekünk a TEGA Rt. Facebook oldalára is üzenetet, vagy e-mailt.”

A TEGA Rt. igazgatója azt is elmondta, hogy kaptak reklamációt korábban azért is, mert egy újabb sír megásásakor a földet egyik környező sírra lapátolják. „Ilyenkor mindig leterítjük a másik sírt – sajnos nincs elég hely, a város már jó ideje keresi a megoldást a temető bővítésére, de addig sajnos ennél nincsen jobb megoldás. Rendszerint gyorsan végzünk az ilyen munkálatokkal, ugyanakkor, ha nagy a temetések száma, fontosabb először az új sírhelyek kialakítása, hiszen nem lehet egy temetést hetekig halasztani: a sírokat minden esetben visszaállítjuk az eredeti állapotba, néha sajnos több időt vesz mindez fel, mint szeretnénk” – összegezte Máthé László igazgató.