A TEGA több hulladékot szállított, mint amekkora egy stadion

2022. január 17., 11:39

„2021-ben összesen 50 779 tonna hulladékot szállított a TEGA Rt. Ezt a mennyiséget érdemes azért elképzelni, mert a szemétdomb jóval nagyobb lenne mint egy stadion. A teljes mennyiség 2020-hoz viszonyítva közel 12%-al nőtt, akkor 44 717 tonna hulladék gyűlt össze azokról a településekről, ahonnan mi szállítjuk a hulladékot” – fejtette ki Máthé László, a TEGA Rt. igazgatója az elmúlt év statisztikáival kapcsolatban.

Az igazgató elmondta: Románia legtöbb megyéje nem teljesíti a hulladékgyűjtési előírásokat, Kovászna megye azonban igen: az emberek odafigyelését azzal is igyekszik meghálálni a cég, hogy lakóssági ügyfeleknek nem emelt árat az idén sem (utoljára 2020-ban drágítottak 1 lejjel). Bár összességében nőtt a hulladék mennyisége, Máthé László szerint ez nem okoz problémát. Az igazgató azt is kifejtette, hogy a TEGA Rt. is fizet a lerakóra kerülő hulladékért – ez a háztartási, vegyes kategóriát jelenti, amit nem lehet a továbbiakban hasznosítani semmilyen módon: a vegyes hulladékot Lécfalván ürítik le, „lerakják”, ahol majd évszázadok alatt lebomlik, úgy, hogy nem szennyezi a közvetlen környezetét. A lerakóra kerülő hulladék tonnájáért tavaly még 218,50 lejt fizetett a TEGA, az ár pedig nem tartalmazza a szállítási, személyzeti és egyéb költségeket, az idén azonban már 231 lejt kell fizetnie a cégnek.

A 2021-es 50 779 tonna összmennyiségben, költség szempontból, de volumen szempontjából is a legtöbbet a vegyes, nem hasznosítható, háztartási hulladék jelenti: 2021-ben 31 569 tonna gyűlt össze, (2020-ban 30 359), itt tehát egy 5%-os növekedés történt, ami Máthé László szerint elfogadható. Szelektív anyagokból (papír, fém, műanyag, üveg) 6 728 tonna gyűlt (2020-ban 6 082), lebomló, bió hulladékból 5 887 tonna gyűlt (2020-ban 4 830 tonna), építkezési hulladékból 6 416 tonna (2020-ban 3 200), illetve elektronikai jellegű hulladékból 179 tonna gyűlt (2020-ban 247). A TEGA Rt. igazgatója szerint az utóbbi adatra a magyarázat az, hogy a régi, nagy méretű gépektől már korábban megszabadultak az emberek, illetve a Háztartási Gépek Roncsprogramja (azaz a „rabla”) is jelentős mennyiségű elektronikai hulladékot visz el.

Máthé László elmondta: „A hulladékmennyiség növekedése nem csak nálunk, hanem mindenütt jelen van, ez annyira összetett jelenség, hogy nem is tudunk vele foglalkozni. Ami számunkra kihívás és azt kell mondjam, hogy nehéz lesz erre gyors megoldást találni, hogy a tömbházak környékén még mindig sok az olyan háztartási hulladék, amiben újrahasznosítható anyag van. Erre egy megoldás lehet a Sepsiszentgyörgyön pilótaprogramként működő okoskonténer, az ökosziget, amely egyéni fogyasztókhoz köti a hulladékot, pontosan tudjuk, hogy ki, mikor és mit dobott el. Ez a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az emberek annyit fizessenek, amennyit szennyeznek és arra is fény derül, hogy melyik lakó nem figyel a szelektív gyűjtésre. Hogy ebből mikor lesz pontosan az egész városra kiterjeszthető rendszer az sok tényezőtől függ, nem akarok találgatni: a jó viszont, hogy ezáltal a guberálás jelensége is megszüntethetőnek látszik.”