TEGA a transportat anul trecut mai multe deşeuri decât în 2020

17 ianuarie 2022, 11:39

Bilanţul pentru anul 2021 ne arată că societatea de salubritate TEGA S.A. a colectat şi a transportat peste 50.000 de tone de deşeuri.

„În 2021, TEGA S.A. a transportat un total de 50.779 de tone de deșeuri. Cantitatea totală a crescut cu aproape 12% față de 2020, când au fost colectate 44.717 tone de deșeuri din localităţile de unde transportăm deșeuri”, a explicat directorul TEGA S.A., Máthé László, în legătură cu statisticile de anul trecut.

Directorul a precizat că majoritatea județelor din România nu respectă regulamentul de colectare a deșeurilor, dar județul Covasna o face: compania încearcă să răsplătească atenția oamenilor și prin faptul că nu va majora anul acesta prețurile pentru clienții rezidențiali (ultima dată prețul a fost majorat cu 1 leu în 2020). Deși volumul total de deșeuri a crescut, directorul Máthé László spune că acest lucru nu reprezintă o problemă. Acesta a explicat, de asemenea, că TEGA S.A. plătește și pentru deșeurile care ajung la groapa de gunoi – este vorba de categoria deșeurilor menajere, mixte, care nu pot fi reciclate în niciun fel: deșeurile mixte sunt golite la stația de la Leţ, „depozitate” acolo unde se vor descompune de-a lungul secolelor, fără a polua mediul înconjurător imediat.

Dacă anul trecut, TEGA S.A. a plătit 218,50 lei pe tona de deșeuri trimisă la groapa de gunoi, fără transport, personal și alte costuri, anul acesta compania va trebui să plătească 231 de lei.

Din cele 50.779 de tone transportate în 2021, cea mai mare parte, din punct de vedere al costurilor, dar și al volumului, este reprezentată de deșeurile menajere mixte, nereciclabile: 31.569 de tone au fost colectate în 2021 (față de 30.359 în 2020), deci s-a înregistrat o creștere de 5%, ceea ce este un procent acceptabil după părerea directorului. Materialele selectiv colectate (hârtie, metal, plastic, sticlă) au însumat 6.728 de tone (față de 6.082 de tone în 2020), deșeuri biodegradabile colectate 5.887 de tone (4.830 de tone în 2020), deșeuri din construcții 6.416 tone (3.200 de tone în 2020) și deșeuri electronice 179 de tone (în scădere de la 247 de tone în 2020). Potrivit directorului TEGA S.A., această ultimă cifră se explică prin faptul că oamenii s-au debarasat deja de aparatele vechi, de dimensiuni mari, iar programul național „Rabla pentru electrocasnice” elimină, de asemenea, o cantitate semnificativă de deșeuri electronice.

Directorul a mai spus: „Ceea ce reprezintă o provocare pentru noi, și trebuie să spun că va fi dificil să găsim o soluție rapidă, este faptul că există încă o mulțime de deșeuri menajere în jurul blocurilor de locuințe care conțin materiale reciclabile. O soluție în acest sens ar putea fi containerul inteligent, eco-containerul, care funcționează ca program pilot la Sfântu Gheorghe, și care face legătura între deșeuri și fiecare consumator în parte, astfel încât să știm exact cine, ce şi când a aruncat. Acest sistem permite, de asemenea, ca oamenii să plătească atât cât poluează și să se vadă care locuitori nu sunt atenți la colectarea selectivă. Când anume va deveni acest sistem viabil la nivelul întregului oraș depinde de mulți factori și nu vreau să speculez: partea bună este că pare să elimine fenomenul de «scormonire» a gunoiului”.